Ingen rast, ingen ro

Blä. Jag har en on-going period där jag sover så oförskämt dåligt. Mardrömmarna haglar ner över kuddarna på nätterna och träffar mig som tegelstenar när jag sover. Utöver det vaknar jag stup i kvarten. Till det ska sägas att jag i normala fall aldrig vaknar när jag somnat - någonsin, knappt av väckarklockan. Jag vaknar i panik, springer ut i vardagsrummet och ska servera ett bord jag glömt, öppna en vinflaska eller hämta en nota. Lite festligt, tycker min sambo, som får beskåda cirkusen på nätterna. Inatt har jag gått och lagt mig tre gånger, den sista efter en liten ilsken konversation med mig själv om att nu får jag faktiskt ge mig. När jag för fjärde gången vaknade, då av en puss i pannan av min älskling som gick till jobbet, var jag redo att dela ut en rak höger. Ska jag då ALDRIG få sova i lugn och ro? Oj, morgon, dags att gå upp. Ja, visst. Hej då hjärtat, ha en bra dag på jobbet.

Flygande jakob

Idag gjorde jag flygande jakob till lunch innan jobbet. Det är inte så tokigt. Så där lagom festlig husmanskost som går bra mellan varven. Jag stekte skivor av kycklingfile, kryddade med grillkrydda, svartpeppar och honung. Kokade ihop grädde med curry och sweetchillisås. Jag la upp riset och hällde över såsen, kyckling, skivad banan och hackade jordnötter. Gräddade sedan i ugnen i ca. 10 min. Servera med knaperstekt bacon. Nästa gång ska jag prova att röra ner en msk. jordnötsmör i såsen och tillsätta en nypa finhackad chilli, det tror jag inte alls blir så dumt. Buon appetito!


Lemon linguine a la Elisa

Tagliatelle med gräddig- citron/persilja/vitlökssås, strimlad ryggbiff, parmesan och ruccola.


Fräs fyra-fem pressade vitlöksklyftor i en regäl klick smör. Pressa i saften av en liten mogen citron och riv i en del av skalet. Tillsätt en näve hackad persilja, ca två tsk kycklingfond och en liten skvätt gärdde. Låt koka ihop med flingsalt och gott om svartpeppar en stund. Späd med ytterligare grädde, jag använde tot. ca. 4 dl. och red av till önskad tjocklek innan servering. Koka pastan al dente, vänd i olivolja innan uppläggning. Fräs på lövtunna strimlor av ryggbiff någon minut i riktigt varm stekpanna, servera med ett berg av fint riven lagrad parmesan, en halv citron och nysköljd ruccola. Buon appetito!




Slutsats

När man jobbar alla lördagar en hel sommar. Då blir lediga söndagar relativt viktiga i förhållande till söndagar i sig.

En slutsats (av latinets con- "med", claudo, "stänga") alternativt konklusion, är det sista steget, målet, i en härledning. Slutsatsen är det som bevisas i ett bevis. Slutsatsens sanning är beroende avpremissernas sanning samt argumentets giltighet. I en argumentation med flera led och slutledningar är slutsatsen den avslutande delen, det som hela argumentet leder till.

Exempel. Från premisserna

  • A → B (om A är fallet så är B fallet)
  • A (A är fallet)

följer slutsatsen

  • B (B är fallet)


Jag kör dig älskling


Chokladcupcakes med vitchokladfrosting

Mastiga muffins med ljuvlig frosting! Jag hittade tillslut det där omtalade receptet på drömrulltårtan jag gjorde i vintras. Jag hade skrivit ner det. Det är det här, halvera bakpulvret bara, höj ugnstemperaturen till 275°c och grädda i 5 min. Idag blev det muffins istället, jag vet inte om jag ska säga att jag tycker att det är det ultimata muffinsreceptet. Jag tror det blir bättre med lite filmjölk i smeten, jag föredrar lite kladdigare muffins. Men det får bli en annan gång. Goda är de oavsett. Frostingen är himmelsk, min absoluta favorit.


Du behöver:

3 ägg
1,5 dl. strösocker
2 msk mjölk
100 g. mörk choklad
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao

100-200 g. smör
100 g. vit choklad
100 g. philadelfiaost
5 dl. florsocker
2 msk vaniljsocker

Ugnstemperatur 220°c

1. Vispa ägg och strösocker fluffigt.

2. Tillsätt mjök och smält mörk choklad under omrörning.

3. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem i smeten.

4. Grädda i muffinsformar, ca. 12 st., i muffinsplåt ca. 10-12 min.

5. Låt muffinsen svalna.

6. Rör ihop ingredienserna (smält chocklad, rumstempererad ost och smör) till frostingen, vispa ihop med elvisp och låt stå kallt en stund innan dekorering. 



Så var det bara..

..det där med att ta hand om all svamp när man kommer hem från skogen också.


Picknickkorg de luxe

Förra veckan var vi ute och fiskade. Jag packade matsäcken, Kristoffer ordnande med utrustningen.


Lufttorkad skinka med galiamelon och nätmelon, perfekt sommar-matsäck.


Brie och salamimackor med romansallad, tomat och rödlök


Kokt ägg



Små smördegsknyten med färskost, gräslök, lax och sparris. Lätt och gott! Så otroligt smidigt och enkelt. Köp färdig smördeg och fyll efter smak, nästa gång ska jag prova kantareller och oxfilé. Kanske tomat, lök och mozarella?


Pensla med ägg, salt och peppar, skjuts in i ugnen ca 200 grader i 15 min.


Voila! Utmärkta frasiga picknick tilltugg.



Smått och gott i korgen bl.a. aprikoser, röda plommon, små ölkorvar med ostsmak, pistagenötter, mackor med stekt ägg, salami och brie, kakor, festisar, champis och folkisar. Redo för utflykt, upptäckt och äventyr!


I båten låg det en lite vass kille och lurade.





Filead gädda ligger i frysen och väntar på rätt tillfälle. Tack vare Sussie på jobbet ska jag ärligt säga, som var så snäll och hjälpte mig med fisken.

Det är bara bus i Ester mest hela tiden!


En söndag, så som bara en söndag kan bli.

Igår blev det inte mycket gjort, vi låg kvar i soffan mer eller mindre hela dagen, först såg vi på SOS - sällskapsresan sen tog vi oss i kragen och tog en tur till Pizza Hut. En Super Supreme med cheesy crust, två lyxshakes från max, bananasplit och jordgubb, och tre hyrfilmer till det. Welcome to the Rileys, Gränsen och Faster. Vi har bara hunnit se den senaste, helt okej. Dwayne Johnson ser ut som en tegelsten. Så där så att det säkerligen är arbetsamt för honom att röra sig normalt med alla de där musklerna ivägen.. 




Royals sensible

Ester slutade abrupt äta sin mycket fina, välsorterade hundmat för ett par dagar sedan. Hon fick James Wellbeloved med smak av anka och ris. Hon är uppvuxen på James sedan jag fick hem henne 8 veckor gammal och det har gått utmärkt fram tills nu. Jaha, vad gör vi? Låter hunden vara utan om det inte passar? Nej, byter mat. Bortskämda jycke.

Istället köpte vi Royal Canin's Mini Sensible, den ska locka även den kräsnaste lilla jycke. Saken är den, att Ester är rätt glupsk och allt annat än kräsen. En hungrig hund helt enkelt. Anledning till att hon inte äter sin hundmat är för att alla tycker för bra om henne för hennes eget bästa, inklusive matte och husse, och ger henne så mycket annat gott.

När hon är på semester på landet eller i Åby finns det ingen hejd på godsakerna. Det kokas kycklingfile, serveras varmkorv, erbjuds köttbullar, lockas med rå oxfile, slinker ner en och annan tryffelsalami, provsmakas smörgåsskinka, matas med leverpastej på sked, listan kan göras lång! Om jag vore hund skulle jag då inte heller äta hundmat när alternativen var så mycket roligare. 


Sovmorgon för en liten schnauzer


frukost på balkongen en torsdag



Extra fin fruktyoghurt med min favoritsmak, persika, från skåne mejerier, skivad banan, bravos tropiska jucie, rostade mackor med rökt skinka, prästost och paprika, en liten söt kvisttomat och en kokosboll till efterrätt. Staffan Hellstrand i högtalarna, skivan köpte vi i arkösund på viskvällen igår.

Viskväll i arkösund

Igår kväll åkte vi ut till Arkösund och lyssnade på Staffan Hellstrand, havet glittrade bakom scenen, solen sken från klarblå himmel, vi drack mousserande och kallt vitt vin som smakade flädersaft. Det var en så där helt perfekt sommarkväll. Vi hade så mysigt! 





På väg in till stan igen gick solen ner som en orange stor eld bakom trädtopparna och Staffan följde med oss hem i bilstereon. Vi stannade till på Munken och åt saltstekta räkor med aioli och grillat bröd innan det blev dags att gå hem.

Ve och fasa!

Jag var hos tandhygienisten imorse och tog bort tandsten, plåga och pina! När jag kom hem igen straxt efter åtta kände jag mig fullkomligt överkörd. Huvudvärken strålade ut genom pannbenet som någonting radioaktivt. Aj aj aj. Efter det har jag försökt sova bort den i två omgångar och nu tror jag att det äntligen har lättat lite. En panodil på det här sen så reder det sig.

Fy, att gå till tandläkaren är det värsta jag vet. Jag har ingen som helst förståelse för de som kan sitta och somna hos tandläkaren eller sitter där i stolen och har det bra. Där har man det inte bra, så är det bara. Det är ohyggligt och förfärligt! Det är vad det är.

Hemmagjord majonnäs

Jag provade alltså att göra egen majonnäs igår. Helkul och otroligt lätt med stavmixer. Receptet behöver jag fila på lite, oj vad det kommer bli majonnäs till allt framöver. Detvar så festligt att se processen. Prova!

4 äggulor
Citronjucie efter smak, ett par tsk.
Dijonsenap efter smak, 1-2 tsk.
En nypa salt
2,4 dl. olja

Häll allt i en hög skål i ordningen som ovan, låt stå i någon minut, mixa från botten och upp. Klart!








Grillat på riktigt

Igår kväll åkte vi ut till Kristoffers storasyster och invigde min sprillans nya fritös. Vilken rolig leksak, jag vill plötsligt fritera allt! Inte i tiden kanske, för inte är det hälsosamt direkt, men himmel vad gott med frasiga varma pomme frites direkt på tallriken. 

K blev fritösansvarig för kvällen, jag och Lina gick in för tillbehören. Vi gjorde allt från grunden - majonnäs, bearnaise, tryffelsås och vitlökssmör med primörer. Köttet lät vi förgrilla i ugnen en stund innan vi la det på grillen för slutspurten.

Till den nyfriterade pommes fritten blev det slutligen gorgonzolaspeckad, baconlindad oxfilé, bearnaisesås, majonnäs, härlig gräddig tryffelsås, grillade tomater, lök och sparris. Till efterrätt mangoglass med grillade persikor, passionsfrukt och honung. Det kallar jag brakmiddag!







RSS 2.0