Kokt torsk med äggsås

Kokt torsk med äggsås, middag vilken tisdag i veckan som helst. När jag var liten var det en av mina absoluta favoriträtter och det är fortfarande gott. Inga smaker som direkt slår igenom, ingen symfoni för gommen, men kanonbra vardagsmat. 

Lagom till fyra personer. Koka ägg (hårdkokt), så där 2-3 st, och ställ åt sidan. Koka torskfilé/torskblock i ca. 1,5 l. vatten med 2 fiskbuljongtäningar, så där 3 min är lagom. Smält 25-50 g. smör, rör ner ca. 1,5-2 msk vetemjöl, red med mjölk, ca. 5 dl., smaksätt med en liten skvätt grädde, en halv fiskbuljongtärning, vitpeppar och salt. Red av med mer mjöl till önskad tjocklek. Rör ner en liten näve hackad persilja. Dela torsken i lagom stora bitar, vänd ner den tillsammans med de hackade äggen i såsen. Servera med kokt potatis och gröna ärtor och lite persilja. Smaklig spis!




GRILL

I söndags åkte vi upp mot Stockholm tidigt, jag slocknade i baksätet eftersom jag fortfarande hade ripple effects från högskoleprovet och sov gott hela vägen dit. Vi hälsade först på i Kolartorp, Richard och Stinas sommarstuga, som ligger bara ett stenkast från IKEA i kungens kurva. Det är festligt hur man plötsligt är på landet, med röda små stugor och skog bara runt hörnet från stora butikscentrum.

Eftersom termometern visade knappt ett tiotal plusgrader ute så var varken jag eller Kristoffer sena att göra Ville sällskap i soffan under den elektriska filten. (Vilket smart påfund!) Oisolerade sommarstugor med enkelglas är inte snälla på höstkanten. Brrr! Men det var mysigt där under filten, vi fikade lite, drack en kopp te och lekte med barnen. Brorsan rullade snart in på cykeln från stan och vi gick ner och lunchade på Thairestaurangen runt hörnet. Jag åt dagens, vårrullar med kyckling och glasnudlar.

Efter lite efterlängtat umgänge med familjen åkte jag och Kristoffer tunnelbanan in till stan. Vi gick runt på NK, tittade in på PUB, strosade runt på Room och drack ett glas M&C Nectar Impérial(gott!). Varför kan man inte göra det här i stan? Dricka ett glas champagne medans man shoppar. Det kändes superlyxigt. Vi provade soffor och tittade på julpynt. Vi hade så mysigt, utan någonting speciellt som väntade eller någonting att stressa till. En slående perfekt eftermiddag.

När vi kände oss färdiga gick vi drottninggatan upp till GRILL. Inredningen är fantastisk, varje del av restaurangen har sin egen stil. Det finns så mycket att titta på och stämningen är lysande. Vi fick bord i det klassiska engelska biblioteket, där beställde vi in var sin fördrink och högg sedan in på deras makalösa söndagsbuffé. Köttet var nog det bästa jag ätit. Biffen precis lagom rosa, mör och saftig. Lamm, biff, karré och kyckling. Tillbehören gjorde heller ingen besviken. Varmt bröd, färskost, trevlig sallad, div. dressingar, knapriga krutonger, texas bbqsås, thaibbq, ratatouille, klassisk bearnais m.m. m.m.


Födelsedagsmiddag i Linköping

Kristoffers morbror har fyllt år och i lördagskväll var vi ditbjudna på middag. Det var så mysigt, jag som älskar familjetillställnigar såg förstås fram emot det hela veckan. Till förrätt fick vi Jossans fullkornstoast med vitlök, avokado, mango, räkor och fetaoströra med passionsfrukt. Till huvudrätt helstekt entrecôte med amandinepotatis, tomatsalsa, avokadoröra och Annas färscha roccolasallad med mozzarella och rostade pinjenötter. Efterrätten var Gerths hemmagjorda mintglass med kiwicoulis (..och så den traditionella tårtan till kaffet på det). Mm! Gissa om vi var mätta och trötta när vi kom hem?


RSS 2.0