Pluras kokböcker

Jag har glädjande upptäckt att vår allas Plura ska ge ut kokböcker, eller hur ligger det till, är de redan släppta? Det var väl väntat förstås, efter matlagningsprogrammet och allt, men lik väl himla roligt! Jag har sett böckerna på bokhyllor i bloggosfären redan men releasedatumet verkar vara i slutet av september om jag förståt rätt? Eller är det en andra upplaga? Har han fler kokböcker? Jag skulle helst lägga vantarna på båda två, igår om det gick.

Grönt är skönt


Dill, bladpersilja och små späda purjolökar från landet.


Ljuvliga luktärter från mammas trädgård

Hemmakväll för två

Jag och Ester ligger i soffan och har det bra. Tv 6 visar Sky Captain and the world of tomorrow. Vi har bäddat ner oss här bland kuddarna med duntäcket, så det går ingen nöd på oss. Jo, visst, jag har spenderat större delen av dagen här i soffan redan, men Ester kom först i eftermiddags efter lite rekreation på landet. Någon måtta får det vara för en liten hund med spring i benen.

Esset har fått rökt Emilskinka och jag sippar på ett glas Bravo Friskus. Vilken fest. Imorgon ska jag jobba långdag så då är det slut på latsidan och sjukstugan. Husse är ute och slirar ikväll och kommer nog inte hem än på ett tag. Vi soffpotatisar här hemma saknar honom lite. 


Mer film..

Eftersom jag fortfarande är strandad i vertikalt läge och ligger kvar här i soffan precis som jag gjorde hela dagen igår så har jag haft gott om tid att se på film. Följande filmer har snurrat i dvdn - Due Date, Love and Other Drugs, The Fighter, Dilemma och Animal Kingdom. Sen kan man kanske tycka att jag borde börja läsa böcker istället, det är fullt förståeligt och jag håller med helt och hållet.  

Due Date var väl rolig stundtals och gick att titta på men gjorde inga större intryck. Sen har väl jag personligen egentligen aldrig gillat den typ av komedi. Love and Other Drugs var en av de bättre men ingen film jag skulle besvära mig om att se igen. The Fighter, okej, men inte heller den någonting extra - baserad på en verklig händelse och det brukar vara ett ganska säkert kort. Men jag vet inte om det hjälpte i det här fallet. The Dilemma däremot var inte så dum, rätt så underhållande. Jag gillar Vince Vaughn, han är duktig. Till Animal Kingdom somnade jag och vaknade febersvettig och vilsen tre timmar senare, om det har med filmen att göra eller bara mitt allmänna sjukdomstillstånd, det vet jag inte.



Gyllenhaal och Hathaway i Love and Other Drugs


Due Date. Robert Downey Jr. är snäll att vila ögonen på.

Drömrulltårta med vitchoklad och hallon à la Elisa

Jag och rulltårta har någonting otalt. I vintras gjorde jag en drömrulltårta som inte var av denna värld. Jag skulle till och med säga helt perfekt och det gör jag verkligen inte ofta om någonting jag själv har gjort. Sen dess har jag försökt göra om samma bedrift igen, men eftersom jag inte skrev ner receptet är det lögn att få till det. I söndags gjorde jag en rulltårta som inte ens gick att rulla ihop. Allt åkte i soppåsen. Idag gjorde jag en ny variant, komplicerade det lite i onödan tror jag, men gott blev det.

När jag märkte att den inte heller den här skulle bli av samma kaliber som i vintras så gick jag ifrån planen och hade hallon i fyllningen för att piffa till det lite. Det blev bra. Filmjölken gör att kakan blir lite kladdigare och håller ihop bättre.



Du behöver,

3 ägg
1,5 dl socker
0,5 dl. filmjölk
1 tsk. vaniljsocker
2 dl. vetemjöl
1 dl. kakao
1,5 tsk. bakpulver
50 g. smält smör

1 dl. vatten
2 dl. socker
200 g. smör
4 äggulor
2 tsk. vaniljsocker
En bit vit chocklad (25-100 g.)
0,5 liter Hallon

Ugnstemperatur 275°c

1. Vispa ägg och socker pösigt.

2. Tillsätt filmjölk och vaniljsocker, rör samman.

3. Blanda de torra ingredienserna och vispa ner dem i smeten.

4. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper, grädda i 5 min.

5. Koka ihop socker och vatten till en klar sockerlag där sockret löst sig.

6. Låt sockerlagen svalna ordentligt.

7. Smält chockladen i vattenbad. Låt svalna.

7. Vispa ner ägggulorna och chokladen i ca. 0,75 dl. av sockerlagen och tillsätt sedan smör (rumstempererat) och vaniljsocker, rör till en slät kräm. Rör ner hallon på slutet, spara några till garnering.

8. Låt fyllningen vila i kylskåp en stund innan montering. 

9. Bred ut krämen och rulla ihop rulltårtan. Rulla tårtan i strösocker.



Bred ut smeten ordentligt till en tunn och fin botten.

En bra botten ska aldrig sitta fast på pappret utan släppa bara man lyfter på kanten.



Stora fina närodlade hallon, köpta på Knäppingsborgs torghandel.




Illa tajmat!

Idag ligger jag i soffan, overksam och oduglig. Jag har feber och rackarsns ont i öronen. Det ligger inte i tiden för mig att bli sjuk just nu, jag måste vara på benen imorgon. Det är illa nog att jag ligger här utslagen idag. Mirakelkur? Sömn och alvedon? Inte har jag någon hundrackare att klappa på heller eftersom hon är på landet och lever loppan. Åh, arma uppförsbacke!

Very Cherry Chocolate Cupcakes

Alla amerikanska tårtor och efterrätter intresserar mig, så är det bara. Kan det bli lite vräkigare, lite mäktigare, lite sötare, lite större eller lite mer choklad? Ja, då gör det mig lycklig. Många har gjort tårtan, på Matplatsen finns den enligt mig läckraste tårtan och det är det receptet jag utgått från när jag provade att göra en muffinsmodell här om veckan.



Du behöver,

2 ägg
2,5 dl. mjölk
2,5 dl. filmjölk
1,25 dl. solrosolja
3,5 dl. vetemjöl
5 dl. strösocker
2 dl. kakao
1 tsk. bakpulver
2 tsk. bikarbonat
1 tsk. salt
1 tsk. vaniljsocker

500 g mascarpone
3 dl vispgrädde
2,5 dl körsbärsmarmelad
1 dl. strösocker
1 tsk vaniljsocker

100 g. mörk choklad med hög kakaohalt
2 dl. vispgrädde
1 msk. smör

..och så Bigarråer förstås!

Jag har valt att byta ut vanlig matolja mot solrosolja och kaffe mot mjölk. Jag gillar helt enkelt inte kaffe. Receptet är tillräckligt för tre tårtbottnar, 20 cm i diam., så halva receptet ger ca. 12-14 normalstora muffins.

Ugnstemperatur 175 °c

1. Vispa ihop ägg, mjölk, filmjölk och solrosolja.

2. Blanda de torre ingrediensera - vetemjöl, strösocker, kakao, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljsocker - rör ner med ovanstående till en slät smet.

3. Använd en muffinsplåt till muffinsformar för att hålla stadga, det räcker att fylla halva formarna med smet. Grädda i ca. 15 min. De får gärna vara lite kladdiga, använd en sticka och se att de är fasta i mitten.

4. Låt muffinsarna svalna och ställ sedan in dem i frysen en stund innan garnering.

5. Vispa upp vispgrädden till fyllningen ihop med strösocker och vaniljsocker, tillsätt mascarpone, när krämen är fast och fin är det dags att röra ner körsbärsmarmeladen. Låt krämen stå en stund i kylskåp.

6. Smält chokladen till ganachen i vattenbad, rör ner grädden och en liten klick smör på slutet för att få den blank och fin. Ställ kallt och håll under uppsikt, låt ganachen tjockna precis lagom innan användning. 



Vispa ihop olja, mjölk, filmjölk och ägg.




Blanda de torra ingredienserna.




Fördela smeten i muffinsformar.


Rör ihop mascarponefyllningen.


Tillsätt marmeladen på slutet.


Låt vila i kylskåp en stund.


Smält choklad, vispa ner grädde och tillsätt en klick smör. Ganache, check!




Gubbens trädgård

Här om dagen fikade jag och mina föräldrar på Gubbens Trädgård, en liten oas vid strömmen i Norrköping, ett riktigt smultronställe och ett måste under sommaren. Ska man gå hit bör man välja en saltängsbulle och dricka en kopp kaffe ur en liten skör blommig antik kopp med fat. Jag själv dricker inte kaffe, eftersom jag inte gillar smaken, men saltängsbullar äter jag må ni tro. Man kan inte betala med kort, cash only, det kan vara ett tips - så att man inte blir utan bulle!








En liten loppis finns placerad mitt i trädgården, om andan faller in och man vill ta med sig en bit av caféet hem.



Hundar är välkommna. Ester låg under bordsduken i skuggan och spanade på gråsparvarna.

Ceasarsallad med kyckling och bacon

Ceasarsallad kanske kan vara någonting av det bästa jag vet. För oavsett hur man gör, med grillad scampi eller kyckling, hemmagjord dressing eller färdig, så är det super enkelt att slänga ihop och så där precis lagom mastigt att äta till middag på sommaren. 

Vi gjorde egna krutonger av en bit franskt lantbröd, stekte dem i lite olivolja på hög värme tills de fått färg. Jag vill att krutongerna ska vara lite sega i mitten och knapriga utanpå, busenkelt att uppnå om man gör egna.

Att använda rimmat stekfläsk istället för bacon är ett tips. Vill man sedan inte steka i stekpanna utan göra en lite nyttgare variant, kan man stoppa in skivorna utlagda på lite hushållspapper i mikrovågsugnen någon minut. De blir krispiga och fina och större delen av allt fett hamnar på pappret istället för i magen.

Jag hade inte tid att göra egen dressing, utan köpte färdig, ibland har man otur och får med sig en mindre bra variant hem men inte idag. Lallerstedts var inte alls dum! 

Du behöver,
1 kycklingfilé per person
Tre - fyra skivor rimmat stekfläsk per person
Gott om krispig väl sköljd romansallad
Gott om grovt riven parmesan av bra kvalité
Ett gäng rostade krutonger
Ceasardressing

Bon apetit!






Tidsinställt inlägg.


Black Swan

Va? Har vi hyrt en psykologisk thriller? Det kan inte stämma. 

Först efter att vi sett filmen, jag delvis gråtit och hulkat besvärat bakom en kudde - i vad som kändes som 4 och en halv timme men i själva verket var 1 timme och 40 minuter, upptäckte vi att vi missat actionhyllan, famlat i mörkret och fått med oss en psykologisk thriller hem till soffan på lugna gatan. Vad hände nu?

Efter att jag panikartat stoppat filmen två gånger och upprepat "stäng av, stäng av!" flertalet gånger tog den äntligen slut. Filmen var gräslig, obehagliga hjärnspöken och en enda villervalla mellan verklighet och sinnesförvirring gjorde mig labil och kräksjuk.

Filmen var i sig samtidigt ett genialiskt mästerverk och regissören måste vara en talang av kanske aldrig tidigare skådad klass. Men lik väl, aldrig ska jag se den filmen igen, det är ett som är säkert. Så sant som jag säger, från och med nu ska jag alltid läsa noga på baksidan av varje plastfodral på hyllorna i videoaffären. Att undvika: psykologisk thriller.



Tidsinställt inlägg.


Tiramisù med passionsfrukt och jordgubbar

En för mig tidigare ganska outforskad efterrätt är tiramisù. Normalt sätt gör man en klassisk variant med espresso och marsalavin, amaretto eller cognac, och eftersom jag varken gillar kaffe eller efterrätter som smakar likör så har det inte intresserat mig. Men sen, när vi bytte meny på jobbet och köket på restaurangen där jag jobbar extra presenterade mig för en variant på passoa, jordgubbar och passionsfrukt. Wow! Släng ihop en tiramisù, för mamma mia vad gott!


Du behöver,
2 st. äggulor
0,5 dl. socker
ca. 300 g. mascarpone
0,5 msk. vaniljsocker
Savoiardikex
Vispad grädde
Ett par passionsfrukter
Jordgubbar
Passoa eller annan fruktig likör

Vispa ihop äggulor, socker och vaniljsocker fluffigt, tillsätt mascarpone och rör samman till en slät smet. Vill man kan man röra ner lite vispad grädde för att göra krämen mindre kompakt. 

Doppa savoiardikexen snabbt i passoa, varva kexen med mascarponeröran och jordgubbar, lager efter lager. Toppa med lite vispad grädde om du vill och passionsfrukt. Pudra över florsocker och garnera med en liten citronmeliss kvist. 

Tips! Vill man kan man koka ihop en egen sockerlag av likör(i den här fallet passoa), jordgubbar, passionsfrukt, socker och vaniljstång att doppa savoiardkexen i.

Voilá!

True Grit

När vi kom hem från Mon igår kväll så satt vi True Grit i maskineriet och kurade ihop oss i soffan. Ett trevligt avslut på en mysig kväll. Filmen föll lite i ett eget fack. Ingen vanlig westernrulle, utan en rackarns rolig spin-off. Kul!

Vi både skrattade högt och (jag) bitvis blundade bort lite brutalitet. Filmer som på ett eller annat sätt berör, förmedlar en känsla eller bara inte alls blir tråkiga någonstans halvvägs hamnar i kategorin klart sevärd. True Grit, klart sevärd! Hailee Steinfield var riktigt underhållande i sin roll och jag gillar filmer med en välbalanserad dos av häst, så är det bara. 


Krämig räksoppa i skärgården

Igår kväll åkte vi ut till Mon på Kristoffers initiativ och åt middag på deras Café och Bistro. Det ligger förlagt på övervåningen i för säsongen 2011 nybyggt båthus. Solen sken från blå himmel när vi åkte från stan men när vi kom fram slog vädret om till kallt och mulet. Så, av vädret inspererat, blev det varm soppa. Mitt i sommarn'.

Valet på menyn blev ingen besvikelse, även om just menyn i sig kändes lite fantasilös. Deras krämiga räk och kräftsoppa var på snudd på gudomlig, så otroligt god! Jag gillar att den serverades med ärtskott, jag är lite extra förtjust i just ärtskott och det passade bra till. Visst var vi väldigt hungriga och visst var det gott med någonting varmt så kallt som det plötsligt blev ute - men jag insisterar, den soppan var inte dum.

Det spatserade runt ett par svanar och deras tre ulliga ungar vid bryggan. Jag ville helst både mata, klappa och ta med en hem så fort jag såg dem och hoppade lite upp och ner på stället. Men det var någon som bromsade och sa att de lätt blir lite ilskna, svanar, om man tränger sig på. Så jag fick snällt låta bli. Men, vad de såg härliga ut att klappa på! Att alla djurungar ska vara så förbaskat söta. Det blev inga foton, vädret kändes inte tillräckligt inbjudande och lusten infan sig inte. En annan gång. Det är fint där ute. Synd att det ligger så långt bort, det är ett litet projekt i sig att åka dit. Kanske kan det i och för sig vara lite av charmen?


Foto: Gabriella Nilsson, NT

http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=6784752

Min lediga måndag


RSS 2.0